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2024.04.23 (화)

호텔&리조트

[임준환의 Hotel Design Story] “Eat Well & Prosper”

Gordon Ramsay’s Bread Street Kitchen
Designed by Wilson Associates

<Al Fresco Bar>


따스한 오후 햇살을 받으며 마리나 베이 샌즈 호텔 1층의 한 테이블에 앉아 있노라면, 높이 솟은 빌딩들과 넓게 펼쳐진 호수, 그 주변을 산책하는 사람들과 각기 다른 포즈를 취하며 사진을 찍는 관광객들, 근처 금융센터 등지에서 점심을 먹으러 온 직장인들 등 오후의 풍경에는 이처럼 다양한 사람들을 볼 수 있다. 저녁 무렵에는 빌딩을 배경으로 한 야경 아래 춤추듯 살랑이며 물 위에 비춰진 빌딩들의 실루엣들과 바에 앉아 매일 밤 일정한 시간에 마리나 베이 샌즈가 제공하는 스펙터클한 레이저 쇼를 감상하노라면, 이 주, 이 달, 이번 해에 받은 스트레스가 모두 해소되는 듯하다.


<Open Kitchen>


Bread Street Kitchen by Gordon Ramsay
싱가포르의 랜드마크 마리나 베이 샌즈 호텔 1층에 위치한 고든램지의 Bread Street Kitchen. 고든램지에 관해서는 워낙 많은 정보들이 오픈돼 있는데 짧게 소개하자면, 축구 유망주 출신의 요리사, 베스트셀러 작가, 악동 셰프, 악마 셰프, 미슐랭 스타 셰프 등의 여러 수식어가 붙는다. 또한 한국에서도 큰 인기를 끌고 있는 리얼리티 쇼 헬’s 키친, 고든램지의 키친 나이트메어, F 워드 등에서 욕설을 서슴지 않는 악동 같은 카리스마로 전 세계인들의 눈과 귀를 사로잡고 있다. Bread Street Kitchen은 미셰린 스타 셰프, 고든램지에 의해 새롭게 재해석된 영국식 음식들을 선보이고 있고, 오픈한지 1년이 지난 지금도 여전히 활황을 누리고 있는 중이다. 내부디자인은 Wilson Associates_ Blue Plate Studio에서 담당했으며, 브랜드의 뿌리인 런던 동부산업 도시의 분위기를 재해석했다.


<Bar Area>


“Eat Well & Prosper”
‘호의호식(好衣好食)’은 Wilson Associates_ Blue Plate Studio의 메인 슬로건(Slogan)이다. 윌슨 어소시에이츠(Wilson Associates)는 Hotel, Resort, Casino, F&B, Residential 등 각각의 전문 분야를 담당하는 스튜디오들로 구성돼있고, 블루플레잇 스튜디오(Blue Plate studio)는 F&B(Food and Beverage) 디자인을 전문으로 하는 담당부서이다.


“To provide the client with an all-encompassing culinary experience. To us, food is an art and a science.”


음식은 예술이자 과학이라는 신념을 가지고 클라이언트에게 모든 경험적 서비스를 제공한다는 이념을 바탕으로 식당이 문을 열기에 앞서 내외부 디자인 및 마켓분석, 사업 전략 계획, 브랜드 아이덴티티 설정, 메뉴 설정, 키친 플래닝, 조명, 테이블, 그래픽, 유니폼 등 식당 안의 모든 요소들, 테이블 위에 올라가는 모든 것, 식당에서 보고 느끼는 모든 것들, 고객의 오감을 만족시키는 서비스를 제공한다.


<Dining Area>


내부디자인
지상과 지하의 두 개 층으로 이뤄진 레스토랑은 디스플레이돼 있는 시계와 조명들, 천장에 걸려 있는 펜던트 조명, 바닥에 배치된 테이블과 붙박이 의자들이 기둥을 중심으로 마치 영국 산업 혁명 시대에 복잡하게 얽혀있는 기계들 속에서 대량 생산을 위한 반복적인 패턴을 보듯이 일정한 규칙으로 배치돼 있다.


브레드 키친의 천정과 조명, 붙박이 의자 등에 포인트로 적용된 오렌지 및 엠버(Amber) 계열의 색감은 고객의 입맛을 돋우는 역할을 한다. 특히 오렌지 색상은 너무 많이 사용하면 집요해 보이거나 싸구려 같은 인상을 주기 때문에 여기서는 천장과 조명의 포인트로만 사용했다. 또한 너무 강렬한 주황색은 보는 이가 피곤함을 느낄 수 있는 색이기에 어두운 색과 함께 패턴을 만들어 어느 정도 색의 톤을 다운시켰으며 다양함을 주면서도 너무 튀지 않는 이미지에 검은색 프레임을 만들어 전체적으로 통일성을 주는 기법을 사용했다.


바닥의 마감은 화이트와 블랙의 추상적이고 기하학적인 체크 무늬 패턴과 마블의 단단함을 통해 강인하면서 저돌적인 이미지를 연출했다. 바에 적용된 격자 패턴은 런던 동부 식당에 있는 디자인 요소를 그대로 적용했고, 패널 뒤 냉장고에서 나오는 불빛은 와이어 격자무늬를 은은하게 강조한다. 레스토랑 중앙 통로의 바닥은 싱가포르의 맨홀을 콜라주 기법으로 표현했고, 이는 브레드 스트리트 키친의 ‘스트리트’라는 단어를 공간의 한 요소로서 재미있게 표현한 것이다.


<Interior Details>


벽에 걸려진 4장의 영국 세인트폴 성당의 흑백사진들 속에서 보여지는 바닥 패턴과 벽의 양식, 천장에 사용된 기법들 등 영국 런던에서 보여지는 장소적 특성들을 재해석해 공간에 담아냈다.

이처럼 브레드 스트리트 키친의 노출된 배관, 철망, 검은색 거울, 빈티지 조명과 장식들은 어둡게 얼룩진 목재들과 조화를 이루며 영국 런던 동부지역을 기억하는 노스탤지어적인 분위기를 자아낸다.
이번 프로젝트를 위해 디자인팀은 전체적으로 Industrial Chic풍의 기법들을 사용했다. Industrial Chic Style이란 19세기 후반과 20세기 중반의 유럽과 미국의 공장이나 작업 공간에서 쓰인 목재, 빈티지 가구들, 철제가구, 조명 및 오브제들을 사용하는 형식이다. 이 형식은 묵직한 분위기를 선사하는 철제 가구와 심플한 라인의 모던한 가구들을 믹스매치하고, 코퍼와 골드 등의 메탈 소재의 데코레이션 오브제를 더해 트렌디한 분위기를 연출할 수 있는 점이 특징이다.


레스토랑의 매출 향상을 위한 인테리어 디자인의 영향력
사람은 분위기에 많은 영향을 받는다. 고급 재료에 수 년, 수 십 년 간 다져진 기술로 만들어진 훌륭한 음식을 대접 받는다 해도 그 음식을 먹는 장소의 분위기에 따라 맛의 시비가 갈리기도 한다. 가치 소비가 보편화돼가고 있는 요즘, 레스토랑에 들어가면서 가장 먼저 느끼고 체험할 수 있고, 내적인 분위기를 대표하는 인테리어가 더욱 중요시되고 있는 것도 이 때문이다. 레스토랑에 첫 발을 내딛고, 음식을 기다리며, 그 음식을 즐기며, 맛보고 난 후의 과정이 모두 한 공간 안에서 이루어지기에 사람들은 내부 디자인에 특히 많은 가치를 부여한다. 즉, 뛰어난 디자인은 그 자체가 경쟁력이 될 수 있다는 것이다.

이미지 제공_ Wilson Associates


When viewing Marina Bay Sands in the warm afternoon sunlight, you’ll see a diverse population, such as office workers out for lunch from a nearby financial center, tourists taking photos in different poses, and people walking around the big lake and high-rise buildings. When you see the spectacular laser light show of Marina Bay Sands every night and the silhouette of high-rise buildings reflecting on the water, it feels like all the stresses in this week, month, and even year seem to disappear.


Bread Street Kitchen by Gordon Ramsay
Bread Street Kitchen at Marina Bay Sands brings Chef Gordon Ramsay’s signature British European cuisine to Singapore. Like its sister properties in London and Hong Kong, Bread Street Kitchen is an intimate, atmosphere-driven dining experience that is part industrial warehouse chic, part bustling city brasserie.


Gordon Ramsay is a best-selling writer, soccer player, and Michelin-star chef who is known for his mischievous charisma and prolific swearing without hesitation in popular reality shows like “Hell’s Kitchen”, “Gordon Ramsay’s Kitchen Nightmare”, and “F World.” He is attracting the eyes and ears of people throughout the world.


“Eat Well & Prosper”
Blueplate Studios, a Wilson Associates specialty design studio focusing in food and beverage, branding and conceptual work, creates distinctive and exhilarating restaurant concepts worldwide. With professionals in food operations, management and culinary design, Blueplate approaches every project holistically to create an end product that intensifies, envelops and integrates the five senses of each guest’s dining experience.


The studio provides clients with a full spread of food and beverage related services ranging from food concepts and menu design, to tabletops and uniform design, to kitchen planning and financial projections. At Blueplate, each project is approached holistically utilizing the client as a sounding board in the interpretation of each design concept. Blueplate infuses energy and excitement with sophisticated service into their restaurant concepts.


Their philosophy is simple: “to provide the client with an all-encompassing culinary experience. To us, food is an art and a science.”


<Bar>


Interior Design
Designed by Wilson Associates’ Blueplate Studios, the two-story restaurant and bar stays true to the brand’s East London industrial roots. However, the design team re-invented certain brand elements to create a distinct sense of place, starting with the floors and ceilings. The Blueplate Studios team re-configured the iconic black-and-white tiled floors, turning them into abstracted geometric patterns that add a quirky playfulness to the venue and help distinguish the different dining environments. The ceilings on the ground level, a woven orange checkerboard, bring warmth and dimension to the glass enclosure.


To further achieve the eclectic industrial vibe, the furniture, finishes and fixtures are a mix of vintage and modern influences. Exposed pipework, wire mesh, black mirrors, and vintage-inspired lighting and accessories complement the tufted banquets and dark-stained timber. Black and white photos of St. Paul’s cathedral hang on the wall, alluding to the location of “Bread Street” within the Old City of London. They also enhance the sense of nostalgia that makes the Bread Street Kitchen experience novel, yet familiar.


The main entrance of the restaurant is a collaged walkway of authentic Singaporean manholes. These manholes are a playful reference to the actual “street” in Bread Street Kitchen. To the left of the walkway sits the venue’s focal point: the bar. The bar is a tribute to the mezzanine wine cellar in the London location. It’s a brasserie-industrial fusion comprised of local suar wood and expanded mesh that’s bathed in diffused light. It is an eclectic industrial collection of marble, bronze, mixed timbers, and leather that creates an intimate, bespoke dining experience for a variety of patrons.


The bar at Bread Street Kitchen Singapore, inspired by the industrial grid pattern, possesses the same “brasserie chic” vibe as the original one in East London. The back wall of the bar features a series of black metal shelves and large wine fridges. These state-of-the art, temperature-controlled fridges are backlit, which highlights the grid pattern façade. A mounted, metal-bladed fan and decorative pendant lighting further allude to the industrial aesthetic.


The bar front is comprised of backlit wire mesh, which marries the black-and-white marble chevron floor with the polished wood bar top. Mustard leather bar stools complete the indoor bar space. The bar opens up to the Marina, which is lined with palm trees and overlooks Singapore’s Central Business District.


Overall, the bar at Bread Street Kitchen has masculine undertones that soften as the sun sets. The suar wood and leather complement the bronze and black metal, creating a dynamic bar environment perfect for a beer among friends or a specialty cocktail like a Jasmine Faith or Brits Spritz.


<Dining Booth>


Epilogue
The influence of interior design for the sales increase of restaurants. People are highly influenced by the atmosphere they are in when dining out. Even if they are treated with excellent food made from high-quality ingredients by chefs with exceptional skills accumulated over many years, the taste of the food could be felt differently depending on the atmosphere of the space. The interior design, lighting and personality of a restaurant create the initial experience and establishes the very important atmosphere of a restaurant.Considering the overall dining experience, from walking in the door to conversing at the bar, and from sitting at a table to enjoying the meal, patrons give as much value to the interior design and feeling they have in the space as to the meal.


In other words, excellent restaurant design in addition to the menu can influence an establishment’s success. Wilson Associates’ Blueplate Studios approaches each project with the goal of creating unique and sophisticated dining experiences.

Photos by Wilson Associates


임준환 JIMI LIM
Wilson Associates, Designer
영국 런던예술대학원(University Art of London)에서 공간디자인으로 석사 학위를 받고, 현재 Wilson Associates의 Associate 디자이너로서, 세계 각지의 리조트, 호텔&카지노디자인 디벨롭먼트 부분을 담당하고 있다. 영국 런던 한인 예술인 협회에 소속 작가로 활동 하였으며, 예술과 디자인에 관련해 영국 및 싱가포르에 거주하며 이슈 작가 및 작품을 한국에 알리는 글을 써 왔다. 현재 중국의 한 매체와 협력하여 ‘디자인 스토리’ 중국어 버전도 기획 중이다.
Jimi Lim, the writer of this article, received a master’s degree in spatial design from University of the Arts London and presently serves as an associate designer at Wilson Associates, managing the design development of resorts, hotels and casinos throughout the world. He worked as an artist at the Korean Artists’ Association in London, UK and has written about rising artists and their works of art and design. He is preparing the ‘hotel design story’ for design magazine in China and it will be published. 




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